Ortodoncija

Ortodoncija je grana stomatologije koja se bavi sprječavanjem i liječenjem nepravilnog položaja zubi, te nepravilnog međuodnosa gornjih i donjih zubi i čeljusti. Cilj ortodoncije je, osim estetike i stvaranja lijepog izgleda, uspostavljanje korektne pozicije gornjih i donjih zubi što omogućuje kvalitetno žvakanje i trajnu funkciju čeljusnog zgloba i žvačnih mišića.

Moderan koncept ortodontske terapije uključuje:

 • Primjenu nekog od samoligirajućih sistema bravica- kod nas se koriste damon 3 system www.damonsystem.com, quick system www.forestadent.com ili potpune estetske bravice in-ovation  www.gacintl.com
 • Uključivanje drugih kutnjaka u aparatić (kao standard tek se u posljednje vrijeme uključuju svi kutnjaci u terapiju što daje daleko bolje rezultate i u većoj mjeri isključuje potrebu za vađenjem trajnih zubi)
 • Upotrebu vrhunskih žica kao generatora sila
 • Stabilizaciju i maksimalno osiguravanje dobivenog rezultata : ljepljenjem fiksnog ritejnera i izradom prozirne folije koju pacijent sam skida

Prvi pregled kod specijaliste ortodonta potrebno je napraviti oko osme godine života djeteta kada se jednostavnim zahvatima mogu ispraviti manje i predvidjeti buduće nepravilnosti. Tada je moguće otkriti neprikladne navike (disanje na usta, sisanje palca, grickanje donje usne) i otkloniti njihove posljedice. U suvremenoj ortodonciji većina poremećaja položaja zubi i čeljusti rješava se nakon nicanja svih trajnih zubi (od 10. do 13. godine života) fiksnim ortodontskim aparatom. Takav pristup skraćuje terapiju na, prosječno, 15 mjeseci.

Terapija odraslih pacijenata

Odraslim pacijentima smatraju se oni kod kojih je završen rast i razvoj žvačnog aparata (oko 21. godine života). Fiksni aparat omogućuje kvalitetnu terapiju i nakon tog doba.

Ortodontska priprema pacijenata za protetsku terapiju

Ima cilj postaviti zube u željeni položaj kad postoji djelomični gubitak zubi. Kod djelomičnog gubitka zubi, preostali zubi u čeljusti s godinama se naginju u slobodni prostor. Da bi se izradio fiksni most potrebno je zube brusiti i donekle međusobno isparalelizirati. Nagnute zube potrebno je brusiti jače što može dovesti do otvaranja zubne pulpe (živca) i potrebe za liječenjem takvog zuba. Druga je situacija kad postoji djelomičan gubitak zuba, a neki od preostalih zubi već otprije stoje u krivom položaju. Tada se slobodan prostor može iskoristiti za smještavanje krivo položenih zubi. Nadalje, estetski je loše rješenje ako se krunicama želi rješiti krivi položaj prednjih zubi jer obično uski prostor koji je i uvjetovao nepravilan položaj zubi ne dozvoljava izradu dovoljno širokih sjekutića.

MyClear Brace

MyClearBrace su prozirni, iznimno ugodni i učinkoviti aparatići za zube koji omogućavaju brze rezultate. Upotrebom MyClearBrace aparatića mnogi klijenti koji nisu bili zainteresirani za terapiju fiksnim aparatićem sada mogu lako doći do osmijeha svojih snova.

Karakteristike MyClearBrace aparatića:

 • potpuno nevidljivi aparatić
 • izrađen je od posebno izdržljive i prozirne plastike
 • za razliku od konvencionalnih naprava, ne sadrži metal
 • koristi 3D tehnologiju i računalno modeliranje kako biste dobili uvid u budući rezultat
Prednosti MyClearBrace aparatića:
 • prilikom nošenja vizualno su nevidljivi
 • ugodan je i praktičan
 • izrađen je od mekane, izdržljive plastike, tako da se pomicanje zubi događa uporabom mnogo lakših sila
 • za razliku od uobičajenih fiksnih aparatića jednostavno se vadi prilikom jela ili pranja zubi kad god ustreba
 • jednostavno ga je skinuti i spremiti u njegovu kutijicu.
Liječenje obično traje 3-9 mjeseci (može se jako razlikovati od pacijenta do pacijenta), ovisno o početnom stanju zubi i željenim rezultatima. Vrlo je važno da pacijenti nose aparatić 20 – 22 sata dnevno.

Upute za pacijente

upute_za_pacijente

Ortokviz

orto_kviz

Prikaz slučajeva

 • Klasa I
 • Klasa II/1
 • Klasa II/2
 • Sekundarna kompresija klase II
 • Nepravilnost klase III
Prije
klasa1-01-prije
Poslije
klasa1-01-poslije
Prije
klasa2-1-01-prije
Poslije
klasa2-1-01-poslije
Prije
klasa2-2-01-prije
Poslije
klasa2-2-01-poslije
Prije
skom-klasa2-01-prije
Poslije
skom-klasa2-01-poslije
Prije
nepr-klasa3-01-prije
Poslije
nepr-klasa3-01-poslije

Osoblje ordinacije


SREĆKO PERCAČ
doktor dentalne medicine, specijalist ortodoncije


FILIP KLIČEK
doktor dentalne medicine


IVANA NAJMAN
doktorica dentalne medicine


PETRA PALATINUŠ
doktorica dentalne medicine


HRVOJE ČAVKA
doktor dentalne medicine, specijalist oralne kirurgije


PETRA TUŠEK
dentalna asistentica


INES DOMINIĆ
dentalna asistentica


IVANA MARČEC
dentalna asistentica


PAOLA DERK
dentalna asistentica


VJEKOSLAVA JALŠOVEC
dentalna tehničarka


SONJA BIBER
dentalna tehničarka


MARTINA JAKOPEC
dentalna tehničarka